Fasadstädning

Gör det bara själv!

Var och en av oss har redan sett det, en smutsig husfasad. Fluktuationer i temperatur, sol, regn och vind är några av faktorerna till att en husfasad blir smutsig efter några år. Men behöver en smutsig fasad målas om? Vi säger NEJ. En enkel fasadstädning räcker ofta. I följande artikel klargör vi hur du verkligen kan spara pengar genom att rengöra din husfasad själv istället för att måla om den.

Hur förhindrar jag fasadskador?

Redan innan du målar huset bör du vara uppmärksam på förebyggande egenskaper i färgkompositionen när du väljer färg. Färgytan ska skapas på ett sådant sätt att smuts, alger etc. finner liten eller ingen vidhäftning. Var därför uppmärksam på en färg med den så kallade lotuseffekten. Speciellt harts och silikon finns i dessa färger och dessa säkerställer att fukt lätt droppar bort din fasad, så ytan förblir torr och moss- och mögeltillväxt har ingen chans. Även fasadstädning är mycket lättare tack vare lotuseffekten.

Vilka verktyg behöver jag?

  • Stege
  • Högtryckstvätt (ingen ångtryckstvätt)
  • Rengöringsmedel + sprayflaska för applicering
  • Ha en fin solig dag

Vad måste beaktas vid rengöring av fasader och behöver jag byggnadsställningar?

Beroende på storleken på din fasad är att överväga om du ska ha en enkel stege eller om det blir en byggställning i Stockholm? Om, förutom att rengöra fasaden, också vill rensa dina takpannor, till exempel, eller om det finns några reparationer göras på huset, är det rekommenderat att ställa dit en byggställning. Annars rekommenderar vi en enkelt rullställning, detta kan ställas in snabbt och utan verktyg och helt enkelt flyttas från A till B. Oavsett om du vill köpa ett byggnadsställning eller hyra ett byggnadsställning är helt upp till dig. Hos oss kan du hitta nya ställningar till ett rimligt pris och du kan också köpa rullningsställningar, snabbt och enkelt.

Fasadstädning, hur fungerar det?

Du tar det första steget med högtryckstvätten. Spraya fasaden helt en gång så att du tar bort alger och mögel. Beroende på högtryckstvätten rekommenderas ett minimumavstånd på trettio cm från fasaden och kom ihåg att bära skyddsglasögon, eftersom skit som lossnar från fasaden kan komma in i ögonen. Börja från topp till botten så att det smutsiga vattnet kan rinna bättre.

Blanda nu ditt rengöringsmedel, beroende på tillverkaren, enligt anvisningarna i din sprayflaska. Nu börjar du spraya fasaderna nerifrån och upp. Gå nerifrån och upp, för då kan du bättre se vilka områden som redan har sprayats och vilka inte.
Efter att du har sprayat fasaden med algen, var uppmärksam på de exponeringstider som rekommenderas av respektive tillverkare.

TIPS:
Tänk på om det finns växter direkt på din fasad, täck dem försiktigt, eftersom dina växter kan dö.

Hur ofta ska du göra fasadstädning?

Beroende på hur snabbt smutsen bygger sig upp igen, är det lämpligt att upprepa fasadrengöring var 2 – 6 år. Beroende på bostadsområde och plats för ditt hus.